Червеният ден в календара

Ако се има предвид, че при съвременните представителки на нежния пол, менструалната функция започва след 11-та им година и продължава од шестото десетилетие, средно за един живот им се събират почти 8 години, изпълнени с критични дни. И как да ги преживеят с максимален комфорт?

  • Рецепти от дамския дневник

Създайте си навик да отбелязвате в бележник критичните дни. Там описвайте и характера на своята менструация: незначителна, умерена, обилна. Ако възникне нарушения в менструалния ви цикъл, дневникът може да помогне на лекаря да постави диагнозата и да възстанови вашия 'часовник'.

Ако има тенденция да закъснява вашата менструация... В последните 10 дни преди предполагаемата дата на менструацията вземайте по по 0,4 г витамин Е (токоферол) един час след закуска. Това стимулира функцията на яйчниците. При такава ситуация американските гинеколози съветват своите пациентки да постоят на главата си: тази стойка активира кръвообращението в областтта на малкия таз и стимулира маточното кръвотечение. Аналогичен ефект дават и упражненията от типа 'брезичка'.
Още една рецепта на задокеанските лекари: в очакване на менструацията се отдавайте на активен любовен живот и колкото се може по-често достигайте оргазъм: той предизвиква рефлекторно съкращаване на матката и определено може да провокира началото на поредната менструация. Освен това наситеният сексуален живот може да ви избави от предменструалния синдром и неприятните усещания по време на месечното кръвотечение.

За да се нормализира неправилния цикъл, специалистите по биоритми - хронотерапевти съветват да се обърнем за помощ към Луната. Нали у повечето жени менструалният календар съвпада с лунния, а менструацията идва при новолуние или пълнолуние. На село или на вилата е достатъчно просто да не спускате пердетата или щорите нощно време. Така организмът сам ще настрои разваления си менструален календар. В града уличното осветление пречи на синхронизиращото въздействие на лъчите на нощното светило, затова ефектът на пълнолунието трябва да се създава изкуствено. Сложете в спалнята си завеса от плътен материал и непременно я спускайте преди да си легнете. Спете в абсолютна тъмнина и само през последните 3 дни преди предполагаемата менструация включвайте слаба нощна лампа (15 вата) или оставяйте вратата на хола отворена, където сте оставили да свети 40-ватова крушка.

  • 8 сигнала за тревога...

Бъдете нащрек, ако менструацията протича с обилно кървене, защото това може да означава анормална маточно кръвотечение, при което организмът губи повече от 80 мл кръв, вместо обичайните 30-50 мл. Ако откриете някои от тези симптоми непременно се обърнете към лекар:

1. Обилна менструация със съсиреци.
2. Увеличаване на нейната продължителност на 6-7 дни и повече.
3. Промеждутъкът между две менструации е по-малък от 3 седмици (бройте от първия ден на предишната до началото на настоящата).
4. Кървенето между две менструации.
5. Умерената и силна болка по време на менструация, особено ако по-рано тя е била безболезнена.
6. Възобновяването на кръвотечението след едногодишно прекъсване на менструацията при влезлите в климакса.
8. Всякакви други изменения в характера на кръвотечението.

  • ...и 6 нейни източника

Причината за аномалните кръвотечения във всеки случай трябва да се изясни индивидуално.
1. Патологичен процес в матката - миома, полипи, ендометриоза, онкологични заболявания.
2. Нарушение на функцията на черния дроб, на жлезите с вътрешна секреция, на съсирващата система на кръвта (недостатъци в механизма, спиращ кръвотечението).
3. Диета с преобладаващи кисело-млечни продукти: (кисело мляко, извара), които заставят черния дроб да изработва ферменти, възпрепятстващи съсирването на кръвта.
4. Приемане на някои лекарства (аспирин и т.нар. тромболитици - вещества, които разтварят тромбите).
5. Дефицит на витамините С, Р, К, на калций и други биологично активни вещества и минерали, регулиращи процесите на съсирване на кръвта.
6. Спонтанен аборт или състояние след аборт.

В древността началото на менструацията било обяснявано с прилив на кръв към половите органи, предизвикано от луната, и приписвали на този процес мистично значение. Почти до миналото столетие дамите тайно слагали по малко менструална кръв във виното на своите възлюбени, за да ги привържат към себе си завинаги.

  • Как да спрем обилното кръвотечение

Rp. За да намалите загубата на кръв, вземайте по 2 таблетки глюконат калций преди ядене и таблетка аскорутин (комплексен препарат, съдържащ витамините С и Р) преди ядене 3 пъти на ден.
Rp. Сварете си чай от овчарска торбичка или коприва. Започнете да го пиете три дни преди предполагаемата менструация и в продължение на цялата менструация по 1/2 ч ч 2-3 пъти на ден.
Rp. Смесете в съотношение 1:1 листа от малини и мента. Пийте колкото си искате от чая.

Целебният ефект на чая може да бъде усилен, ако се добави 1-2 ч л калина, разтрита с равно количество захар. Добро кръвоспиращо свойство притежава царевичната коса. Пригответе си от нея настойка ( 1 ч л на 1 ч ч кипяща вода) и пийте от 1 с л 6 пъти на ден на всеки 3 часа. Количеството на изгубената кръв може да бъде намалено и с акупресура. В навечерието и по време на менструация 60 пъти на ден в продължение на 2-3 секунди натискайте с края на показалеца точката, разположена в средата на трапчинката, съединяваща основата на носа с горната устна.

Автор: Списание 'Лечебни тайни'

1 коментар:

  1. На мен първите 2-3 дни са много болезнени, като болна съм. Ако се падне да е събота и неделя даже и не ставам от леглото. Оставам си в спалнята, пускам си телевизора и нищо не може да ме изкара от там. Това ми е любимата стая за релаксация, може би и защото е единствената обзаведена само по мой вкус :)

    ОтговорИзтриване