Артър Кларк: Прераждане

Репортаж във в-к "Сън" разказва за малко дете, което щом проговорило, започнало да разказва за истинските си родители и предишния си дом, спомняйки си удивителни и убедителни подробности очевидно от предишен живот. Друг разказ се отнася за случай от идиличния залив Унауатуна, където Артър Кларк от дълги години има вила. Там две близначки - Широми и Шиванти, твърдят, че са преродени и в предишния си живот са били двама младежи, загинали в краткото, но кръвопролитно въстание в Шри Ланка през 1971 г. Бунтарите се наричали Робърт и Джони. Широми разказва ужасяващи подробности за смъртта на Джони, докато Шиванти си спомня как скача в морето с вързани ръце. Според изумените им родители момичетата като че ли знаели подробностите за съдбата на двамата бунтовници по рождение, седем години след въстанието.

Макар и рядко, за подобни случки се съобщава и на Запад. Журналистът Рей Брайънт преравя архивите на Британската армия, след като узнава под хипноза, че в предишния си живот е бил сержант Рубън Стафорд. Брайънт си „спомня" забавни, а понякога и отвратителни подробности от военната кариера на Стафорд през XIX в... При проучване на военните архиви се установява, че разказът на Брайънт не е фантазия. Сержант Рубън Стафорд действително е съществувал и е участвал в Кримската война (удавил се през 1879 г.). Със същата прилежност Брайънт и Кийтън се ровят в библиотеки и архиви, за да установят дали някога е публикувана историята на сержанта, но не откриват следи от нея. Единственият известен източник на някои от разказите е колекция от писма на началници на Стафорд, които се пазят в архивите на 47-и Ланкаширски полк от Фут. И доколкото е известно, нито едно от тях не е публикувано, така че вероятността Рей Брайънт да ги е прочел предварително е твърде малка.

Най-пълно изследване на случаите за обявено прераждане е направил д-р Иън Стивънсън, професор по психиатрия във Вирджинския университет в САЩ. Той и асистентите му изследват случаи в различни части на света, включително в Индия, Ливан, Турция, Аляска, Бразилия и Шри Ланка. Подробните разговори с главните герои, семействата и приятелите им са подложени на внимателен разбор и сравнение, за да се пресеят несъответствията и да се установи възможно най-точната картина. Стивънсън обича да се среща с всеки засегнат и да изучава поведението на човека, за когото се твърди, че е прероден... Той признава, че всеки изследовател в тази област се сблъсква с голямо предизвикателство:

„Въпреки че съобщенията за такива твърдения (за прераждане) са редки, все пак ги има. Човекът, за когото става въпрос, по правило е малко дете и след време спомените избледняват в паметта му. Когато е в състояние да разкаже подробности от предишния си живот, които твърди, че си спомня, и истинността им впоследствие се доказва, но без никаква възможност обектът да ги научи от сегашното си съществуване, пред нас изниква въпросът, как да обясним истинността на спомените му освен с действително преживяване в някакъв предишен живот."

Из "Прераждане" от Артър Кларк

Няма коментари:

Публикуване на коментар