Суверия - знак за неувереност

Ако черна котка пресече пътя, много индийци ще изчакат някой друг да мине преди тях, защото вярват, че в противен случай ще ги сполети лош късмет. Това е класически пример за суеверие при несигурни индивиди, обясняват експерти от Международния институт по психично здраве.

"Когато човек се чувства неуверен, често е готов на всичко, за да промени това", обяснява психиатърът Санджай Чугх, основател на института със седалище в Делхи. Експертът обяснява, че несигурното съзнание се опитва да прави връзка между случайни събития, без да има каквото и да е основание за това.

"Тази асоциация наричаме суеверие", казва Чугх. Много индийци например отказват да влизат в къща, в която непосредствено преди това някой е кихнал. Често срещана практика в Индия е и използването на късметлийска химикалка на изпити. "Ако някой се е явил на изпит с дреха с определен цвят и се е представил добре, тогава мозъкът търси връзката между цвета и постижението", обяснява психиатърът.

Санджай Чугх допълва, че хората, склонни към суеверие, могат да бъдат разделени в две категории. В първата попадат индивиди, които се чувстват по-уверени благодарение на суеверията, а във втората - хора, които се поддават на суеверия, без да влагат умисъл, а просто защото всички около тях вършат същите неща.

В първата категория по-често влизат хора на бизнеса, а във втората - представители на средната класа. Много често суеверието се дължи на незнание, обясняват експертите. Влияние оказват липсва на образование и начинът на възпитание. Специалистите са на мнение, че в някои случаи суеверните хора се нуждаят от лечение.

"Ако човек се чувства стресиран или депресиран заради суеверията, той трябва да потърси медицинска помощ. Обикновено се прилага комбинация от медикаменти и психотерапия", казва Санджай Чугх. Веднъж усетил, че може да контролира по-добре нещата, пациентът се подлага на систематична десензитизация - контролирано изправяне срещу страховете с цел да се възстанови вярата в самия себе си. Ако суеверията на са свързани с излишна загуба на пари, време и енергия, тогава не е необходимо лечение, казват в заключение експертите.

БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар