Предсказват действията на хората, преди те да са взели решение

Група германски специалисти от института "Макс Планк", извършваща изследвания под ръководството на Джон-Дилън Хейнс, по експериментален път доказа възможността да се предвиждат действията на човека, преди те да бъдат свършени, съобщи Лента.ру, като се позова на сп. "Нейчър нюросайънс".

По време на изследванията на група доброволци е било предложено да натиснат едно от две копчета: лежащо под лявата и съответно под дясната им ръка. Изборът е правен напълно свободно. Доброволците сами са решавали и кога именно да натиснат копчето. Те е трябвало да запомнят в какъв момент, според тях, са взели решението. За целта на специален монитор на половин секунда са се сменяли символи - трябвало е да бъде запомнен съответстващият на момента символ.

С помощта на магнитно-резонансна томография на мозъка на доброволците Джон-Дилън Хейнс и неговите колеги са определили два участъка в мозъка, чиято активност се е променяла няколко секунди преди осъзнатото приемане на решението. Въз основа на данните за активността на тези участъци изследователите са се научили да предсказват кое копче ще бъде натиснато от дадения човек седем секунди преди той сам да осъзнае, че е взел съответното решение. Това показва, че на подсъзнателно ниво решението се приема много по-рано, отколкото се предполагаше досега. Учените не са успели да направят предсказанията си с точност до 100 процента, но статистическият анализ е показал, че тя е по-голяма, отколкото ако се прави случайна догадка за копчето. Според специалистите това може да се обясни с факта, че подсъзнателно решението се взема "много рано" и все още може да се промени.

БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар