Защо ни е страх от Петък 13-ти

Това е най-силно разпространеното суеверие сред човечеството, но учените не могат да установят откога и откъде точно тръгва то. Но те приемат, че е получено в резултат на наслагване на два символа, предполагащи нещастие - петък и 13.

Петък 13-и, наричан още "черен петък", от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Денят

Съществуват поверия, че Ева се поддала на изкушението на "лукавия" именно в петък, че на този ден от седмицата е свършил световният потоп, че Каин е убил Авел в петък, че смешението на езиците сред строителите на Вавилонската кула е станало тогава, че храмът на Соломон е рухнал в петък. Твърди се, че избиването на младенците от цар Ирод също е започнало в петък. Освен това петък дълго време е бил 6-ият ден от седмицата, а числото 6 е свързано с дявола (666 - числото на звяра).

Датата

Дори по-силни са суеверията с числото 13. Според една от версиите страховете от него са толкова древни, колкото броенето. Първобитният човек имал 10 пръста и два крака, за да си представя единица мярка и не можел да брои до повече от 12. Това, което било извън нея - 13, била неопределима мистерия, а следователно и обект на суеверие. Според нумеролозите също числото 13 страда, заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Други твърдят, че 13 е било преднамерено оклеветено от създателите на патриархалните религии при зараждането на западната цивилизация, тъй като символизира женското начало. То се свързвало с праисторически богини, защото отговаряло на броя лунни цикли в годината (13 х 28 = 364). В пещерата Ласко във Франция фреска отпреди 27 000 години показва богинята на земята Лосел, държаща рог с 13 дупки. Освен това думата "фрайди" (петък на английски) произлиза от нордическите богини Фрига или Фрея, символи на плодородието и сексуалността, респективно на женското начало. И тъй като всяко ново нещо отрича старото и го заклеймява, с възхода на патриархалната цивилизация слънчевият календар измества лунния и новото щастливо число е 12. Съответно старото 13 е обявено за прокълнато, а петък като символ на женското става лош ден.

Много хора на едно място

Индуисите от своя страна смятат за нещастие събирането на 13 души на едно място, например за вечеря. Интересно е, че същото суеверие се приписва на викингите, като причината е следният мит. На угощение във Валхала били поканени 12 богове, но злият Локи - богът на пакостите, не бил в списъка. Въпреки това той отишъл и боговете станали 13. След интрига, разпалена от Локи, се стигнало до убийството на Балдер - любимецът на боговете. Заради това викингите смятали, че събирането на 13 души на угощение не е на добро.

Същото нещо потвърждава и Библията. На историческата Тайна вечеря късно в четвъртък се събрали Иисус Христос и 12-те апостоли - общо 13. Предателят Юда напуска преди полунощ, но според тогавашните норми на обществен живот това става в общото време на Мрака, между деня четвъртък и петък. В резултат Иисус понася своята Голгота в петък - деня на неговото разпятие. Това можеше да бъде единствената смислена връзка между числото 13 и деня петък, ако не беше още един факт, свързан с погром на петък, 13-ти.

Става дума за 13 октомври 1307 г., петък. Тогава по нареждане на френския крал Филип Хубави започва разгрома на влиятелния и богат Орден на темплиерите, кървава дата в съзнанието на Запада.

Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината. В древен Рим пък магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

Лудост

Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък, 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.

Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevidekatriaphobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки). Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

Съвпадение

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна прокоба - сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Не е съвсем ясно кой си е направил труда да провери, но се оказва, че имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

Свилена Георгиева
DеltaNews

Няма коментари:

Публикуване на коментар