Зловещата жрица

През 1902 г. петима араби намират гробницата с мумията на великата жрица на храма на могъщия Амон-Ра в Тива. Те продават саркофага на четирима англичани ­ членове на археологическата експедиция. Сключената сделка е изгодна, но петимата не могат да се разберат на кого колко пари се полагат. Всичките умират от прободните рани, които си нанасят един на друг.

Египтологът, който превозва мумията до Кайро, по невнимание одрасква един от пръстите си на саркофага и от това получава зараза на кръвта. Хирурзите трябва бързо да ампутират ръката, за да му спасят живота. Помощникът на злощасния учен пък се самоубива малко след това.

Третият участник в археологическата експедиция умира от треска. Четвъртият е премазан на улицата от тежкотоварна кола...

Случайност?

Влиянието на зловещата жрица не спира до тук. Първият фотограф, на който египетските власти поръчват да направи снимки на жрицата, се побърква. Един ден си въобразява, че мумията е оживяла, излязла е от саркофага и иска да го удуши.

Вторият фотограф умира след осем дни от слънчев удар.

Накрая фаталната жрица на Амон-Ра е докарана в Лондон и е изложена в Британския музей. Наблюдаващият превоза музеен работник пада случайно, удря си главата в стената и получава сътресение на мозъка.

Паника

Всички тези ужасни случаи биват подробно описани в един от лондонските вестници и всяват истинска паника сред гражданите. Другите вестници поддържат сензацията и публикуват писма на посетителите на музея, които се оплакват, че след като са били близо до мумията, започват да ги преследват разни неприятности. Обществеността изпада в истерия и настоява фаталната мумия да бъде изпратена обратно в Египет. Охранителите в музея отказват да влизат без причина в залата, където е изложен саркофагът. Когато задълженията им го налагат, те заобикалят мумията отдалеч и даже се опитват да не я гледат.

Смърт

За да не се разбунват още духовете, началниците на музея в крайна сметка решават да пренесат жрицата на Амон-Ра в мазето. След една седмица един от работниците, които премествали саркофага, се разболява, а неговият началник умира от сърдечен пристъп зад бюрото в кабинета си.

Всичко на всичко за 10 години мумията на Амон-Ра успява да погуби 20 човека. Накрая един несуеверен американски археолог, който тъкмо щял да се връща в родината си, решава да я купи от музея и даже си взима билет за най-съвременния кораб. Корабът се нарича «Титаник»...

Свилена Георгиева
DеltaNews

Няма коментари:

Публикуване на коментар