Краят на света идва на 21 декември 2012 година

Нова вълна от предсказания залива света. Все повече самопровъзгласили се пророци предричат, че през 2012 година ще настъпи краят на света. Твърдението им споделят дори някои научни изследователи. Но може ли да се вярва на предсказанията им?

Редица пророци аргументират прогнозите си, позовавайки се на календара на маите – онази тайнствена цивилизация, изчезнала от света преди повече от 1000 години. Маите са били особено добри астролози - така например те са предсказвали слънчевите и лунните затъмнения с голяма точност.

Маите съумяват да отброят периоди от милиони години, свеждайки ги до цикли от по 104 000 години, които пък съдържат 4 по-малки цикъла от по 26 000 години. Те от своя страна се делят на 5 цикъла от по 5200 години, които се състоят от 13 цикъла от по 400 години, наречени бактуни, и т.н.

Според календара на маите в момента човечеството се намира в последните години на един период от 104 000 години, а с него приключват и всички останали по-малки периоди. Така стигаме до зимното слънцестоене на 21 декември 2012, когато е краят на всички отброявания на древните учени. Но достатъчно ли е това обяснение за предсказанията на пророците?

Приживе американският етнолог Терънс Маккена твърди, че е много вероятно по същото време да се стигне до изключително рядко срещано разположение на небесните тела, т.е. слънцето да застане по средата на Млечния път, което се случва веднъж на 25 800 години. Така излиза, че човечеството, съществуващо от близо 200 000 години, е преживявало подобно явление вече няколко пъти.

През 2012 година обаче в Космоса ще се случат и други неща. Поне така твърдят биофизици като д-р Дитер Броерс. Според него през 2012 можем да очакваме екстремна слънчева активност, която ще доведе до огромни промени в магнитното поле на Земята. Представете си слънчеви бури, по време на които заредени с енергия частици валят върху нашата планета и унищожават всичко, което има някаква връзка с електричеството.

Д-р Броерс казва освен това, че е възможно земята и човекът да претърпят коренна промяна посредством така наречения лъч на синхронизацията. Този лъч щял да изпрати човека в "петото измерение". Биофизикът си представя това като скок в съзнанието на човека, т.е. човекът ще се превърне в свръхчовек. Остава обаче въпросът защо пък точно маите, които може би не са си и представяли, че ще изчезнат, са знаели кога ще настъпи краят на света.

Критиците твърдят, че техният календар не бива да бъде свързван с нашия. "В момента има 52 предложения за възможни съответствия", пишат създателите на сайта Esowatch. В зависимост от начина на пресмятане възможната дата за края на света варира между 5 ноември 1734 и 12 август 2532 година.

Всъщност от началото на нашето съществуване до днес краят на света е бил предричан над 100 пъти. Още през 30 година сл.Хр. прахристиянските общности са предричали фаталния край.

Според папа Силвестър Втори краят на света е трябвало да настъпи през 999 година. Свидетелите на Йехова пък са посочили няколко възможни дати – през 1874, 1914, 1925 и, разбира се, 2000 година. Впрочем телевизионната астроложка Елизабет Тесие също пророкуваше, че краят ще настъпи през 2000 година.

Въпросът за възможния край ни вълнува от самото начало на света. Всъщност отговорът му не се крие в науката.

И всеки сам трябва да реши как да приема евентуалния фатален обрат. Мартин Лутер е формулирал своето становище така: "Ако знаех, че утре светът ще изчезне, бих засадил днес ябълково дърво".

DW

Няма коментари:

Публикуване на коментар