25-ият кадър

Мнозина от вас са чували, че всяко едно действие на филмовата лента е запечатано с помощта на 24 еднакво повтарящи се кадри.

В крайна сметка след като изминат първите 24 кадъра, веднага се появяват нови 24 с друго действие. Тези кадри се движат много бързо и ние подсъзнателно възприемаме крайния резултат. Понякога, обаче, съвсем съзнателно някои хора поставят един 25-ти допълнителен кадър. Той се повтаря само веднъж във всяко едно действие, а не 24 пъти и е съвсем различен от другите. Там може да бъде изобразен продукт, човек или нещо друго. Има случаи, в които хора са припадали в киносалон, защото са успели да възприемат подсъзнателно кадри, в които имало чудовище. При това филмът не бил ужас.

Преподавателите споделиха, че някои телевизии използват 25-ти кадър. С цел реклама на продуктите.

Но историята на 25-ия кадър е следната.
През 1957 г. американският психолог Джеймс Уайкъри прави интересен експеримент: прожектира документален филм и в даден момент с помощта на допълнителен апарат показва на екрана реклама на кока-кола. Кадърът се появява за свръх кратко време и зрителите изобщо не осъзнават, че виждат ода за прословутата напитка. След сеанса обаче се скупчват на бюфета, за да си купят бутилка кока-кола. В киното и телевизията кадрите се сменят 24 пъти в секунда, затова този метод на въздействие е назован "25-ият кадър". Според Уайкъри и мнозина негови колеги прожекцията на рекламата обработва подсъзнанието - информацията се отпечатва в мозъка на зрителя механично, той няма понятие за това.

До края на миналия век изследвания на ефекта от 25-ия кадър се провеждат в различни държави. Върху стандартен телевизионен сигнал например наслагват ново изображение - мъничка геометрична фигурка или точица бяга по екрана, очертавайки концентрични окръжности, обединени в спирала. Всичко това става толкова бързо, чe зрителят не го съзира.

Но невидимата за човешкото око спирала буквално опиянява участниците в експеримента: половин час след сеанса те се оплакват от главоболие, някои дори губят съзнание.

Американски психолози и педагози пък използват 25-ия кадър за образователни цели. Специална система за изучаване на чужди езици предлага на телевизионен екран думи на 2 езика - първоизточника и превода му заставяйки мозъка да запомни на подсъзнателно ниво лексиката.

Наскоро руски учени конструираха апаратура, която улавя паразитни кадри в телевизионни и кинофилми. "Все повече и повече се изумяваме, всички игрални филми буквално гъмжат от скрита реклама", заявява проф. Светлана Немцова, ръководител на екипа.

Според специалисти от московския Институт за изследване на психични проблеми специална част от мозъка регистрира и съхранява информацията, съдържаща се в 25-ия кадър. "Складът" е разположен в дясната задна част на мозъка и е с размерите на миниатюрно зрънце. Изследванията продължават.

Най-важен момент си остава годината от 1970 г. Открили, че в рекламен клип за една игра, наречена "Husker-Do", има скрит кадър с надпис "Купи я". Производителят "Pican Corporation" от Лос Анжелис с ужас и изненада се отрекла от клипа, спряла разпространението му и хвърлила цялата вина на прекалено старателен сценарист от Синсинати.

Но скрупулите на "Pican Corporation" не се разпростирали в страни, където подсъзнателната реклама не е забранена и рекламният клип продължил да се излъчва в Канада. Последвала нова вълна от възмущение и канадците бързо, макар и ненужно, забранили подсъзнателната реклама с 25-ти кадър.

Преди френският президент Франсоа Митеран да бъде преизбран през 1988 г., в новините по телевизията като 25-ия кадър излъчвали негова снимка.
И митът е развенчан.

Стандартът за обикновени филми днес е 24, 25 или 30 кадъра в секунда. Изключение правят някои специални системи за филми, като IMAX, Showscan и Iwerks 70, при които се използва скорост от съответно 30, 48 и дори 60 кадъра в секунда. При немите филми се използват 16 или 18 кадъра в секунда.

При видеозаписите са използват други стандарти. В Япония и Северна Америка, стандартът е 30 кадъра в секунда, в Европа 24 кадъра, а в повечето останали страни 25 кадъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар