Рупите

Това е името както на селото, което се намира на 8 км североизточно от Петрич, така и на местността, разположена в землището му. На територията на местността, която е част от Стоте национални туристически обекта, има минерални извори и басейни. Всяка година в Рупите на 15 август (Успение Богородично) се провежда традиционен събор.

Ванга се преместила да живее там още със семейството си от Струмица. Години наред тя се зареждала от това място и приемала посетители. През 1992 г. пророчицата построява черквата „Св. Петка Българска“. Иконите са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев. Образите на светците обаче са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод. Чудесата, които стават по този край, продължават и след смъртта на Ванга. Бабата на нямо дете сънувала сляпата пророчица. Тя й заръчала да постави детето на трона й в църквата, за да оздравее. Бабата завела момченцето в Рупите, изпълнила заръката и то възвърнало говора си.

Минералните извори
В резултат от изригване на вулкан в Рупите има магмени скали. От тях извира минерална вода с температура 75 градуса по Целзий. Минералната вода има лечебни свойства и помага при заболявания на храносмилателната система, ендокринно-обменни заболявания, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до град Петрич.

Църквата на Ванга
Храмът „Света Петка Българска“ приютява стотици миряни всеки ден, които искат да се поклонят пред Ванга и да запалят свещи в църквата. Жителите на петричките села твърдят, че пророчицата им помага от небето. Енергията на Ванга се усеща от вярващите и те се зареждат позитивно, стават по-добри, категорични са местните хора.

Племенницата й Красимира Стоянова твърди, че ракът, който покоси петричката Пития, бил отключен от стрес и тревоги именно по градежа на параклиса „Света Петка“ на Рупите, изографисан от Светлин Русев. Той бил злополучният „главен зограф“ на църквата, която Ванга цял живот лелеяла да вдигне на Рупите. Маестрото обаче настоял да изберат друго място за строежа, защото онова, посочено от феномена, не му харесвало.

„На новия строеж му тръгна зле още в началото – доверява племенницата на Ванга. – В направения изкоп бликна вода и се наложи вътре да изсипят 62 самосвала чакъл.“

Най-голям скандал обаче предизвикват самите икони. Вместо каноничните образи на светците Светлин Русев изографисал съсухрени и мрачни фигури, които плашели и отвращавали миряните, вместо да им носят покой и благодат.

Погребението
Говори се, че гробът на пророчицата бил бетониран, за да е сигурно, че няма да мърда оттам. Прави се връзката с езическия ритуал, при който ако има дори най-малко съмнение, че даден човек може да вампиряса след смъртта си, то той трябва да бъде старателно зазидан, за да не може да напуска отвъдния свят. Твърди се, че преди да бъде излят бетонът, върху ковчега е била поставена и дебела метална решетка.

Наследството
Спорът за наследството на Ванга – както духовното, така и материалното, продължава да е актуален. Днес из страната шетат над 200 „духовни чада“ и „наследници“ на петричката Касандра, като 99 на сто от тях са самозванци. Очевидци разказват как година преди смъртта си ясновидката прогонила млад „екстрасенс“, който по-късно се самообяви в медиите за „най-големия продължител на делото й“. Докато истината е, че той бил с психически отклонения и „церял“ пациентките си, като ги шамаросвал на голо.

Според изследователи на Ванга тя просто е нямало как да остави следовници, защото ясновидството й е дар от природата. И може само да се култивира, но не и да бъде предмет на обучение. По-интересен е въпросът, дали феноменът от Рупите щеше да предаде по наследство дарбата си на своите деца, но тя не остави потомство.

Сбъднатите предсказания
- На цар Борис III Ванга казва да помни датата 28 август 1943 г. На този ден последният български монарх умира. Предсказва му още, че България се е разпростряла, но скоро ще се свие в орехова черупка. След Втората световна война държавата ни губи голяма част от територията си.

- На Индира Ганди – да не пуска момчето си да лети. Един от синовете й загива в самолетна катастрофа.

- На Хитлер – че ще изгуби войната.

- На Брежнев – че ще живее дълго, а страната му ще се разпадне.

- На Жаклин Кенеди след смъртта на Джон Кенеди – че ще се омъжи за милиардер.

- На Тодор Живков – че като млад е искал да се самоубие, но пистолетът му засякъл.

Из хрониките на изцелените

„Приживе не можахме да стигнем до Ванга признава Николай Станев. – Но когато на 6-годишното ми момиченце поставиха диагноза рак, и аз тръгнах към това място. Шест години след смъртта на пророчицата. Не знаех точно пред кого да се моля. По-възрастни вярващи жени от малкото ни градче ме посъветваха: „Вземи си чеденцето и с него отиди – казаха те – там ще ти дойдат и думите за молитва, и ще има кой да те чуе.“ С жена ми наум си казахме най-съкровените желания. Останахме там само три дни. Сега няма и помен от злокобното заболяване. Духът на Ванга я излекува, сигурен съм!“

Няма коментари:

Публикуване на коментар