Таро – картите, ключове към познанието за Вселената

Хората, любопитни да изследват паранормалното, сигурно са чували за мистериозните карти Таро, които могат да предсказват бъдещето. Може би сте чували от ваши близки или сте чели за някой, допитал се до тях и благодарение на това, разрешил свой проблем , избегнал опастност, както и за хора, непослушали съвета им и затова- пострадали. Ако не се интересувате от окултна литература, то няма начин да не сте гледали поне един филм по телевизията или на кино, където ясновидката да не е направила точно предсказание за бъдещето на някой герой. Във всички случаи, това е породило във вас любопитсво за това, какво представляват тези карти, как се използват и какъв е произхода им.

Произхода на Таро е загадка, неразрешена и до днес. Най - ранното споменаване на картите е в счетоводните книги на Берн, Германия . През 1377 год. излиза филипика, в която Таро, наред с други игри, е забранено. През 15 век картите са популярна игра в Италия. Едно от най - известните тестета е на Висконти Сфорца, създадено между 1420г. и 1450 г.

Нови висоти в своята популярност Таро бележи през 18 и 19 век, когато хората проявяват огромен интерес към непознатото . Таро е на особена почит в двора на Наполеон, който както е известно, е проявявал любопитсво към предсказването на съдбата . Впечатлен от способностите на мадам Льонорман, предсказала брака му с Жозефина със собственоръчно създадените от нея карти, той я прави своя лична гадателка . През следващите години за картите се пишат множество трудове и се появяват различни теории за произхода им. Една от най - известните легенди за картите гласи, че когато Атлантида потънала, оцелял един човек с помощта на кораб той стигнал до Египет, където предал познанията си на египетските жреци. Скоро след смъртта на на човека, жреците се събрали и възложили на най - умния от тях - Хермес Трихмегист да скрие това знание за бъдещите поколения, за да не се загуби . След дълго мислене, Хермес закодирал мъдростта на Атлантида в 78 златни плочки, които били родоначалниците на днешните карти Таро. По този начин само посветените, които можели да разчитат символите, разполагали с ключовете на Вселената. С появата на книгата УЧЕНИЕ И РИТУАЛ НА ВИСШАТА МАГИЯ на Елифас Леви, Таро е свързано с кабала, като авторът посочва, че 22-та големи аркана съответстват на 22-те букви от еврейската азбука. Тази теория е доразвита впоследствие в догмите на Херметичен орден - Златната Зора, където това е част от знанията, пазени в строга тайна от непосветени.

Въпреки, че Таро се смята за част от окултното познание, картите се радват на огромен интерес и почитателите на гадаенето с тях се множат постоянно.

Същевременно различните автори създават и различни колоди. Сред тях най - известната е колодата на Райдър – Уейт, разработена от А .Е . Уейт /1857 -1940/ - известен изследовател на окултните науки , член на гореспоменатия магически орден на Златната Зора, написал можество книги за алхимия, кабала, магия, масонство и розенкройцерство . Освен тази колода, съществуват още над 100 различни вида, като египетско, ритуално, марсилско, японско, митологично и т н .

Традиционното тесте карти Таро се състои от 78 карти , разделени на две части - Голяма и Малка Аркана. Думата аркан e от множественото число на латинската дума арканум , което означава тайна.

Голямата Аркана се състои от 22 карти, които се смятат за сърцето на Таро. Всяка от тези карти символизира някой от вселенските аспекти на човешкия опит. Те показват основните, градивните моменти на човешката съдба. Всяка карта има свое име и пореден номер, като някои имена ни навеждат директно на тяхното значение като Сила, Умереност и Справедливост. Други, показват определен подход към човешкия живот, като Отчелника или Магьосника, или на астрономически обекти, като Слънце, Луна и Звезда. Значенията на Голямата Аркана винаги имат по - голяма тежест, защото тези карти символизират важните, глобалните процеси и сили, влияещи на човешкия живот.

Малката Аркана се състои от 56 карти, групирани в четири бои, аналогични на боите в обикновените карти, а именно: жезли - спатии, мечове - пики, чаши - купи и динари /пентакли/ - кари. Те символизират ежедневните събития и грижи, изграждащи нашия живот.

Историята на Таро е изпълнена с редуване на периоди на хулене и забрани, и с периоди на въздигането им до носители на изначалните божествени принципи. Но едно остава без всякакво съмнение, а именно, че тези карти могат да помогнат на човек да вникне в бъдещето и да му отговорят на въпросите, таящи се в него, стига да знае да разчете закодираната в Таро мъдрост на Вселената.

> Виж бъдещето си с картите Таро!

Няма коментари:

Публикуване на коментар