Открий своя проблем

Тези шест китайски мъдрости могат да помогнат на всеки да разбере по-добре къде се намира в живота си.

Прочети ги внимателно и нека интуицията ти подскаже. Избери една от тях, която смяташ, че най-добре отговаря на твоята същност и отношението ти към живота в момента (или просто тази, която би написал от свое име.)

1. Животът е като куклен театър. Трябва да умееш да държиш конците в свои ръце, сам(а) да решаваш кога да излезеш на сцената и кога да се скриеш. Ако се справиш, ще полетиш над "декорите" на живота.

2. Ако искаш да запазиш самообладание в напрегнат момент, научи се да се владееш и в момент на почивка! Да владееш себе си означава да владееш най-голямата империя.

3. Който се изправя на пръсти, не може да стои дълго време прав. Който прави големи крачки, не може да ходи дълго. Който сам себе си хвали, няма да разбере що е слава.

4. Ако на тясна планинска пътека срещнеш друг човек срещу себе си, стори му път. От храната, която имаш, изяж една трета, а другата дай на ближния. Ако някой поиска от теб да извървиш заедно с него един километър, ти извърви два. Това е тайната на истинското земно щастие.

5. Добрият плувец потъва и се дави, безупречният ездач пада от коня си. Затова винаги трябва да се съмняваш, дори и да имаш възможности. Когато си подготвен, нищо няма да те изненада.

6. Първите изкачват планинския връх сами, а последните ги догонват. Първите прокарват следа, вторите варвят по стъпките им. Първите може да попаднат в ямата, а вторите могат и да я прескочат или да я заобиколят.

Ти си избра:

1. Ти си кълбо от противоречиви цели и затова стигаш там, където не искаш.
Съвет: Не обръщай внимание на чуждите успехи, когато планираш своите собствени. Възприемай всеки свой успех като междинна гара, а не като последна спирка.

2. Искаш да надскочиш възможностите си, а това не винаги е възможно и носи разочарования.
Съвет: Бъди наясно със себе си какво можеш и какво – не. Освен конкретни цели, си доставяй и малки удоволствия.

3. Ти си перфекционист до мозъка на костите си, но това често ти създава проблеми.
Съвет: Не бъди толкова критичен. Анализирай отново всичко около себе си и намери неповторимостта и красотата в незавършените неща.

4. Прекалено си привързан(а) към някого или към нещо. Обръщаш повече внимание на другите, отколкото на себе си.
Съвет: Ти си най-важният! Не пренебрегвай собствените си желания, заради нечии други. Ти можеш най-добре да се погрижиш за себе си. Направи го!

5. Непрекъснато си напрегнат(а) в очакване, а това пречи да се наслаждаваш на онова, което вече имаш. Сякаш отлагаш щастието си. Имаш навика да усложняваш нещата.
Съвет: Научи се да се радваш на дребните неща, както и на мига, независимо за какво става въпрос.

6. Страхуваш се от провал и това ти пречи да успяваш. Очакваш повече обстоятелствата да променят ситуацията, а не твоите решения.
Съвет: С каквото и да се захванеш, помисли си какво би станало, ако не успееш. Определено, няма да настъпи краят на света.

3 коментара: