Духове и привидения - документирани случаи

Духовете са познати в митологията на всяка древна култура – от египтяните, до китайците и европейците през Средновековието. Дали наистина съществуват духове? И ако е така, какво са те?

Какво е призрак?

Призраците могат да бъдат различни, зависи кого попитате. Въпреки че 32% от населението вярва в духове според проучване, има разминаване в мненията относно това, което представляват призраците. Парапсихолози смятат, че по-подходящ е термина привидение, защото е по-точен. Привиденията са смятани за нематериални, но могат да изглеждат истински и плътни.

Духът на починал човек може да се появи на места, където е бил приживе, като дома му или офиса, В такъв случай се смята, че призракът прилича на починалия по външен вид, държание или глас.

Друга популярна употреба се свързва с ангели и демони, както и като синоним за нематериалния дух на човека.

Духовете са представени като полу-прозрачни, със неясна форма, бегло приличащи на хората, на които принадлежат. Мотивите им са помощ, отмъщение или предателство. Смята се, че са безплътни. Често са виждани да се реят. Това, разбира се, са само някои от навиците на духовете.

Митовете за духове са познати във всички древни култури – от египетската и китайската, да европейската през средните векове. Духовете са смятани за душата на тялото, което са обитавали.

Парапсихолозите (изследователи на паранормални явления) изследват призраците като част от средата, където живеят.

Скептиците дават няколко различни обяснения за така наречените призраци, които хората виждат. Например, учените Лорд (Lord) и Ричард Уайзмън обясняват, че звуковите вълни с честота под 20 херца обикновено не могат да бъдат чути, но могат да причинят усещането за чуждо присъствие или нервност и страх. Отравяне с въглероден моноксид също се посочва като причина за появата „къщи на духовете” още от 1921, защото може да предизвика халюцинации, гадене и чувство на страх.

Има и диагноза, парейдолия, която обозначава състояние, в което виждаме човешки лица или тела в произволни предмети или форми. Това е нещо като да виждаш каквото се надяваш да видиш. Но да оставим скептиците на страна, необикновените видения и истории за призраци идват от всички краища на света.

Дали духовете наистина съществуват?

Новият Завет признава съществуването на демони, истински духове, които изкушават, лъжат, заблуждават и практически нараняват хората.

Тук са някои от най-популярните истории за духове на най-зловещите места по света:

Лицето на Марта Рендел, единствената жена екзекутирана във Фремантъл, се появява често на прозореца на църквата. Илюзията за лицето се получава от гънки на стъклото, които отразяват светлината по особен начин, но е притеснителна приликата му с Марта.

В Китай, по пътя Туен Мун в Хонг Конг очевидно има скок на смъртните случаи, защото „призраци изскачат по средата на пътя”. Шофьорите се опитват да избегнат привиденията като отклоняват колата от пътя и катастрофират. Стотици хора твърдят, че тази магистрала е обсебена от духове и много казват, че напълно са загубили контрол над автомобилите си.

В Англия можем да намерим случай с доказателства, които не бива да бъдат пренебрегвани. Главното криминално съдилище на Лондон, Old Bailey, има неканен гост по време на важни дела. Съдии, заседатели и полицаи свидетелстват, че са виждали странното привидение.

Дори връх Еверест има своя местен дух, вероятно духът на катерача Андрю Ървин, който се опитал да изкачи върха през 1924 заедно с Джордж Малъри, но изчезнал по време на изкачването. През 1975 двама катерачи твърдят, че са били в една снежна дупка заедно с него, а и други катерачи са виждали призрак по пътя си към най-високото място на земята.

Ирландия си има храма Михаел, малка църква и дворец разположени на реката, съвсем близо до Youghal, Co Cork. Мястото не е обитаемо и гледа към реката Блекуотър. Посетители и местни хора от региона твърдят, че са чували викове и пищене, движещи се светлини над църквата, внезапно чупещи се греди и ковчези, които се отварят и затварят по собствено усмотрение.

В Япония, гробницата на Масакадо близо до Токио се смята за обитаван от духа на Масакадо. През 20-те години на 20-ти век там е построена сградата на Министерството на финансите. През 1926 министърът на финансите и десетима други служители умират от болест. Гробницата е била възстановена. След Втората световна война, обаче, правят нов опит да строят отгоре й. Водачът на булдозера умира.

Най-обсебената от духове сграда в Шотландия е приютът Mary King в Единбург. Построен е през 17-ти век и е подслонил стотици хора по време на чумата през 1645 , когато са били под карантина. Гласове, кучета и дама в черно са често срещани там.

Доста истории се появяват и в САЩ. Особен интерес предизвиква тази на санаториума Waverly Hills в Луисвил, Кентъки. Санаториума се грижел за туберколозно пациенти и се смята за място пълно с духове. Предадено е за повече от 60 000 непотвърдени смътни случая. Собствениците, строителите, персонала и изследователи на паранормални явления твърдят, че през нощта могат да се видят неестествени светлини и форми. Коридорите и стаите са пълни с привидения.

Паранормалните феномени са реалност, защото материалният свят далеч не е всичко.

1 коментар:

  1. Анонимен30 август, 2013

    Г-Н Митрофанов

    Дали найстина е така може би дали съществуват или са просто съвпадения това е въпроса трябват толкова много доказателства за да се докаже съществуването на паранормалното или извънземните

    ОтговорИзтриване