Картините, които могат да убиват

Едни от някои от най-голeмите мистерии в съвремието са свързани с картини, за които се смята, че носят проклятие, сеещо смърт и бедствия.

Тайните и необясними сили на някои произведения от живописта са станали причина за пожари, смърт и учудващи състояния у хората, гледащи въпросните творби.

Най-известната картина, носеща проклятие, е репродукция на испанския художник Джовани Браголин и се нарича „Плачещото момченце“.


Историята разказва, че Браголин нарочно разплаквал малкия си син, за да го нарисува, като го плашел с огън. Месеците на тормоз провокирали малкото момче да прокълне собствения си баща с думите: „Да изгориш ти самият! “. Няколко седмици по-късно детето починало от пневмония, а баща му изгаря жив в собствения си дом.

Смята се, че историята около създаването на картината провокирала нейното проклятие.

„Плачещото момченце“ е купувана и препродавана няколко пъти, като в случаите на всичките ѝ купувачи къщите им мистериозно изгаряли, а като по чудо единствената оцеляла вещ винаги оставала картината.

За „шедьовър на смъртта“ се смята и картината „Водните лилии“ на Моне.


Докато рисувал картината, ателието на художника едва не изгоряло.

Първият собственик на картината е управител на кабаре в Монмартър. Няколко дни след като закупил „Водните лилии“, кабарето му изгоряло до основи.

„Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи освен възхищение предизвиква и страх у много хора.


Легендите за творбата разказват, че тя въздейства отрицателно на съзерцаващия я.

В историята е известен случая на френския писател Стендал, който изпаднал в безсъзнание, след като няколко минути съзерцавал картината.

Смята се, че да Винчи е работел над творбата 6 г., а девойката – Мона Лиза, която позира за художника, е починала на 28-годишна възраст.

С лоша слава се ползва и картината на Веласкес - „Венера с огледалото“.


Дори музеите не желаели да вземат прочутата творба, защото всичките ѝ собственици умирали от насилствена смърт малко след като закупували картината.

Около картината на Бил Стоунхем - „Hands Resist Him“, също се разнасят зловещи истории.


На творбата са нарисувани момченце с неясни черти и до него кукла на момиченце в реален размер.

Първият критик, който оценил произведението на Стоунхем починал. След това картината била закупена от американски актьор, който също починал.

Много свидетели разказват, че докато гледали картината им прилошавало и получавали сърдечни пристъпи.

1 коментар:

  1. За първата картина съм съгласна ...вдигам две ръце е знак ма съгласие...имахме я...детето си "играеше" с моето , дори в една снимка излезе образа му как седи срещу сина ми и си играят... Включваше ми печката...котлона...и В последния момент осъзнавах че гори нещо от кухнята...после видях малкия пакостник как завърта копчето на котлона един ден докато чистех в кухнята... И сина ми беше в проходилката тогава и се съсипа от смях и ми сочеше...така беше докато брат ми се усети и каза да свалим картината че това дете е умряло в пожар ...

    ОтговорИзтриване