Внимание, духове! - 5 забележителности

Забележителностите, обитавани от духове, са интересна форма на екстремен туризъм. Най-често обитавани от духове, са лудници, замъци и изоставени болници по целия свят. Вижте кои забележителности попаднаха в нашата класация  Внимание, духове! - 5 забележителности


Душите на 9 000 душевно болни
Лудницата Бийчуърт, позната още като Мейдей Хилс е една от най-популярните забележителности в Австралия. Тук в продължение на 130 години са живели хора с психически проблеми, лекувани по различни, понякога жестоки начини. Използвали са ледени бани, електрически ток и т.н., за да подобрят състоянието им. В резултат на това в Бийчуърт са регистрирани над 9 000 смъртни случая. Местните вярват, че душите на починалите обитават сградата.


Любопитно: Лудницата Бийчуърт е популярна туристическа дестинация и е отворена за дневни и нощни туристически обиколки

Кафявата дама
Замъкът Рейнхам Хол в Норфолк, Англия, е обитаван от дух, наречен Кафявата дама. Наричат я така заради кафявата брокатена рокля, с която е облечена. Смята се, че това е духът на Дороти Таунзенд, омъжена за висконт Таунзенд. Лейди Дороти обаче имала извънбрачна връзка с британския лорд Уартън. Когато съпругът й научил за аферата, я заключил в една от стаите, където Кафявата дама останала до смъртта си.


Любопитно: През 1936 г. фотограф улавя Кафявата дама на едно от стълбищата в замъка. Предвид липсата на фото обработващи прграми по онова време, склонни сме да му повярваме.


Кафявата дама, уловена от фотообектив

Духът, който свири на пиано
Една от забележителностите, обитавани от духове, е замъкът на Юлия Хашдеу в Румъния. Юлия Хашдеу е румънска поетеса, която умира много млада. Баща й, Богдан Хашдеу, страдал от ненавременната загуба и построил замък в нейна чест. По-късно той се увлякъл по спиритуализма и извикал духа на дъщеря си сред живите. До днес Юлия Хашдеу се разхожда из замъка и носи в ръка букет от любимите си маргаритки. Посетители на замъка разказват, че са чували духа на Юлия да свири на пиано любимите си мелодии.


Проклятието над Бхангхар
Бхангхар е стара крепост в Раджастан, Индия, около която има много легенди. Най-популярната е за магьосник, влюбил се в принцесата, която живеела тук. Тя не отвръщала на любовта му. Магьосникът опитал да я омае с отвара, но принцесата открила замисъла му. В яда си пуснала по склона голям камък, за да убие магьосника. Точно преди да го премаже, магьосникът проклел крепостта и всички, живеещи в него. Скоро след това след военно нападение и безредици, всички жители и принцесата са избити. До днес обаче духовете им обитават крепостта и руините.


Любопитно: Властите в Индия забраняват влизането в Бхангхар след залез слънце

Призраците на войниците
Замък Добра надежда в Кейптаун, Южна Африка, също е сред забележителностите, обитавани от духове. Смята се, че единият от духовете е на Питър Гисбърт ван Ноот. Той бил командир в армията на европейските колонизатори и осъдил на смърт няколко войници, опитали да дезертират. Няколко часа след екзекуцията Гисбърт е намерен мъртъв с ужасен израз на лицето. Няма видими причини за смърта.


Има няколко регистрирани случая, в които хора твърдят, че видели духовете на войниците и на Гисбърт да бродят из замъка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар